E-mail hesaplarınızı masaüstü ya da dizüstü bilgisayar, Android ya da Iphone cep telefonları gibi bir çok farklı platformda kullanabilirsiniz. Bunun için bu ortamlarda e-mail kurulumlarını yapmanız gerekebilir. Aşağıda sizin için faydalı olabileceğini düşündüğümüz kurulum rehberlerini ve bilgilerini paylaşıyoruz.
- E-Mail kurmak için gerekli bilgiler
- Webmail kullanımı
- Outlook Kurulumu ve Alternatifi
- Yandex Kurumsal Mail Ayarları ve Kullanımı
1. E-Mail Kurmak İçin Gerekli Bilgiler
Mail kurulumlarınızdan önce dijital ajansınız ya da web hosting(barındırma) firmanız tarafından size aşağıda örneği de paylaşılan, imap ve pop3 ayarları ile kullanıcı bilgileri verilmiş olmalıdır.
- E-mail adresi (aynı zamanda kullanıcı adınız olur)
- Şifreniz
- gelen sunucu adresi ( mail.firmaalanadi.com , pop.gelensunucuadresi.com, imap.gelensunucuadresi.com gibi)
- giden sunucu adresi (mail.firmaalanadi.com, smtp.gidensunucuadresi.com gibi)
- gelen sunucu ve giden sunucu şifreli bağlantı seçenekleri, SSL, TLS bilgileri
- varsa gelen ve giden sunucu port numaraları(bağlantı noktaları)
Web hosting ya da e-mail hizmeti aldığınızda aşağıdaki gibi bilgiler iletilir. Size de buna benzer bilgileri kurulum için iletilmiş olmalıdır.
Bir web hosting firmasına ait örnek e-mail ayar bilgileri
Outlook kurulumu öncesi web hosting firmanızdan sizin için geçerli olan aşağıdakine benzer bilgileri temin ediniz.
Gelen / Giden Sunucu Bilgisi |
mail.firmaadiniz.com |
giden sunucu kimlik doğrulaması aktif |
Gelen / Giden Sunucu Port Bilgisi |
SMTP Port (SSL yok) : 587 |
POP3 Port (SSL yok): 110 |
IMAP Port (SSL yok): 143 |
Webmail Erişim Bilgileri |
https://www.firmaalanadi.com:2096 |
https://webmail.firmaalanadi.com |
2. Webmail Kullanımı
Standart e-mail hizmeti ya da kurumsal e-posta hizmetlerinizi hiç bir kurulum gerektirmeden web arayüzü ile kullanabilirsiniz. Her web arayüzü aynı değildir ve farklı kullanım deneyimleri sunarlar ama çoğunlukta başlangıç düzeyi bilgisayar bilgisi ile iletilerinizi okuyup e-mail hesabınız ile bir çok işlemi yapabileceğiniz araçlar sunarlar.
Webmail arayüzlerini şu şekilde sınıflandırabiliriz;
- Standart e-mail hizmetinde webmail
- G Suite ve Yandex Kurumsal e-mail hizmetlerinde webmail
- Diğer kurumsal e-mail hizmetlerinde webmail
Standart E-mail Hizmetinde Webmail
Webmail adresi, web hosting ile birlikte gelen standart e-mail hizmetinde genellikle webmail.alandiniz.com şeklindedir. Tarayıcı adres çubuğuna bunu yazdığınızda webmail arayüzüne ve giriş ekranına ulaşırsınız. Size seçenekli olarak birden fazla webmail arayüzü sunulabilir. Bu arayüz tercihlerinizi web hosting panelinizde yada webmail giriş ekranında belirleyebiirsiniz.
Özetle webmail.alanadiniz.com girin, ziyaret edin ve E-mail adresinizi ve şifrenizi girip e-mail hesabınızı yönetin.
G Suite ve Yandex Kurumsal E-mail Hizmetlerinde Webmail
G Suite kurumsal e-mail hizmetinde gmail’in işletme sürüm arayüzüne gmail.com adresinden, Yandex kurumsal e-mail hizmetinde ise mail.yandex.com.tr adresinden webmail arayüzüne giriş yapabilirsiniz. @firmalanadi.com uzantılı e-mail hesaplarınızı Gmail ve Yandex’te kurumsal kullanıcı iseniz kullanabilirsiniz. Evet diğer @gmail.com ve @yandex.com uzantılı email hesapları da aynı arayüzü kullanırlar. Ama sunulan imkanlar kurumsaldan tamamen farklıdır.
G Suite Gmail giriş ekranı Gmail Web Arayüzü
Yandex webmail arayüzü ile ilgili detaylı bilgiyi ayrıca şurada paylaştık, okuyabilirsiniz.
mail.yandex.com.tr ile ulaşılan Yandex Mail Giriş Ekranı Yandex Mail Arayüzü
Diğer Kurumsal e-mail Hizmetlerinde Webmail
G Suite ya da Yandex dışında , örneğin mevcut web hosting firmanızdan standart e-mail hizmeti yerine kurumsal e-mail hizmeti almış olabilirsiniz. Bu durumda sizinle özel bir erişim adresi paylaşılmadıysa erişim adresiniz yine webmail.alandiniz.com şeklindedir. Tarayıcınızda (chrome, safari, internet explorer) adresinzi yazıp ziyaret edin.
3. Outlook Kurulumu
E-mail hesaplarınızı Outlook, Thunderbird gibi email programlarına kurabilirsiniz. Bu kurulum için yukarıda sizinle bir örneğini paylaştığımız imap, pop 3 ayarları ile sunucu bilgilerinizin sağlanmış olması gereklidir. Outlook, Microsoft firması tarafından Microsoft 365 yazılım paketi ile birlikte satılan bir programdır. Daha önceden Office programları olarak bildiğimiz uygulamalar Microsoft 365 olarak sunulmaktadır. Çok yaygın kullanılan bir programdır.
Outlook Kurulum Rehberleri:
- Outlook 2007 IMAP ve POP 3 Kurulumu Resimli Anlatım
- Outlook 2007 IMAP ve POP 3 Kurulumu Videolu Anlatım
- Outlook 2016 ve 2013 Yeni Arayüz Kurulumu Resimli Anlatım
- Yandex Outlook Kurulumu
Outlook Alternatifi ; Thunderbird
Eğer Outlook’u sadece e-mail programı olarak kullanıyorsanız ücretsiz olan Mozilla Thunderbird programını da bilgisayarınızda e-mail yönetiminiz için ısrarla tavsiye ederiz. Çok stabil, yetenekli ve Türkçe kullanılabilen bir programdır. E-posta’nın yanısıra Takvim, adres defteri, yapılacak işler listesi gibi standart özelliklerin yanısıra eklentiler ile genişleyebilme ve yeni yetenek kazanabilmesi de en büyük artılarındandır. Örneğin bir eklenti ile Thunderbird adres defteri gmail adres defterinizle bağlantı kurup güncel kalabilir ya da google takvimlerinizle Thunderbird arayüzünde çalışabilirsiniz. Biz yaklaşık 20 yıldır ofisimizde e-mail için thunderbird kullanıyoruz.
4. Yandex Kurumsal Mail Ayarları ve Kullanımı
Yandex Kurumsal Mail nasıl kullanılır, webmail ile kullanımı, mobil cihazlarda aplikasyon ile kullanımı ve Outlook kurulumları için detaylı bir rehber hazırladık. Şuradan göz atabilirsiniz. Bunun dışında Yandex özelinde kurumsal mail hizmetlerini anlamak için ilgili yazımızı tavsiye ederiz.
Studio Martin / Dekemhost / Tech Lab / Türkiye